2012. 09. 29.
Hírünk viszik II. – Rólunk szól
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
"A Péterke hallani fog az olyan családoknak ad biztatást, amilyen mi is voltunk. Éppen annyit ad, amennyit muszáj, éppen úgy, hogy szülőnek, gyereknek is minden világos legyen. Reméljük, a szerző már készül a folytatásra kisiskolásoknak, talán egyszer kamaszoknak – meg az ő szüleik nek – is szükségük lesz rá" – olvasható Horváth Gábor Biztatás kell című írásában a Népszabadság Magazin-mellékletében. Mi komolyan vesszük a biztatást: jövő tavaszra jön a következő kötet…
 


Folytatjuk a könyvről megjelent írások közzétételét. Péntek reggel óta Horváth Gábor – a Népszabadság Magazin-mellékletében RÓLUNK SZÓL felcímmel megjelent – írása melengeti szívünket.
 


"Biztatás kell
 
Mit nem adtunk volna egy ilyen könyvért annakidején! Amikor kiderült, hogy valami nem stimmel a gyerek hallásával. Nem egészen másfél éves volt, az első szavakat tanulta éppen: "hinta", "anya", "apa".
 
Az agyhártyagyulladás kis híján elvitte, de végül minden jóra fordult, csak a hallása lett oda. Jött a kétségbeesés, fűhöz-fához rohangászás, orvosok és szurdopedagógusok felkutatása, az egymásnak is ellentmondó információk fölötti töprengés, az alig egy évvel idősebb testvérnek való magyarázkodás.
 
Na, ha akkor kézbe kaptuk volna Benyovszky Anita kis könyvét, rögtön jobban éreztük volna magunkat. Pedig nem felnőtteknek szól, hanem óvodás gyerekeknek, de hát az ember gyakran érzi magát tehetetlen gyermeknek a tornyosuló problémákkal szembesülve. És ott volt a másik, a halló gyerek, neki is kellett volna a segítség. Ilyenkor ég és föld különbség pár okos mondat, néhány egyszerűen megrajzolt kép.
 
"A vakság a világtól választ el, a siketség az emberektől" – mondta a legelején egy szakember, de évekbe tellett, mire fölfogtuk, mit is értett ezen. Addig sokat sírtunk közösen a gyerekkel, amiért az istennek se akarta a piros autót visszalökni, hiába kértük, mert hát a kék volt a kedvence.
 
Mára minden kiegyenesedett, megtanulta használni a hallókészüléket, lettek barátai, befogadta egy kosárcsapat, és ha nem is itthon, de Amerikában a középiskolát is elvégezte, most gépészmérnöknek tanul. A Péterke hallani fog az olyan családoknak ad biztatást, amilyen mi is voltunk. Éppen annyit ad, amennyit muszáj, éppen úgy, hogy szülőnek, gyereknek is minden világos legyen. Reméljük, a szerző már készül a folytatásra kisiskolásoknak, talán egyszer kamaszoknak – meg az ő szüleik nek – is szükségük lesz rá. És még egy apróság: a siket vagy nagyothalló gyerekeknek tízszer annyit kell olvasniuk, mint a hallóknak, így bővül a szókincsük. Szokniuk kell a könyvet, s hogyan lehetne jobban elkezdeni, mint egy olyannal, amelyik róluk szól!"
(Források: off-line: Horváth Gábor, "Biztatás kell" Népszabadság, 70/228., 2012. szeptember 28., Magazin-melléklet 22/39., 19. old. on-line: nol.hu)

bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés